INTERVIEW

Architect
Imola
Bérczi

"AIR is een vorm van campusdesign, waar beweging en sociale interactie wordt gestimuleerd."

Interview met architect Imola
Bérczi – WOMO Architects

RUIMTE VOOR
VERWONDERING

Imola Berczi en Wouter de Jonge richten WOMO Architects op in 2018 na 10 jaar samen gewerkt te hebben bij een internationaal architectenbureau.

Vanaf de eerste dag richt WOMO de focus op internationale architectuur en werkt het aan de ontwikkeling van mixed use nieuwbouwprojecten, hernieuwbouwprojecten en het herpositioneren van gebouwen in onder andere Den Haag, Amsterdam, Kopenhagen, Londen, New York, Dallas, Los Angeles en San Francisco. En Rotterdam dus, waar WOMO’s ideeën over het kantoor van de toekomst zijn geworteld in de ontwikkeling van AIR.

“Kenmerkend voor onze manier van ontwerpen, is de ruimte geven aan elementen van verrassing, plezier en iets dat verwondering oproept. Ons doel is om dat bij elk project met duurzame architectuur te realiseren, waarbij in het geval van AIR beginnen met het gebouw in een historisch perspectief te plaatsen: waar komt een gebouw of gebied vandaan, hoe is de reis door de tijd verlopen, wat heeft een gebouw beleefd? Om vervolgens daaruit te leren welke specifieke historische karakteristieken we op een organische manier kunnen laten herleven in de nieuwe situatie.”

"Een gebouw moet spannend en interessant zijn, en betekenisvol voor gebruikers en de omgeving”

VERRASSEND
COMFORTABEL

“De uitdaging bij AIR was om een van origine groot winkelgebouw nieuw leven in te blazen die voorbijgaat aan de traditionele corporate architectuur waarmee classy en chique kantoren worden gerealiseerd die indruk moeten maken, die gebruikers en gasten moeten imponeren. Dat is al honderden keren gedaan en AIR verdient beter. En dus zochten we een manier om mensen niet te imponeren, maar hen op de meest aangename en verrassende feelgood manier comfortabel laten voelen; dit is een plek waar ik graag wil zijn”.

CAMPUSDESIGN

“Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we een strategie ontwikkeld voor een verrassend campusdesign. Door uit te gaan van het plezier van gebruikers – iedereen, en dus niet alleen ‘de directeur’ – vanaf het moment dat je binnenstapt. We nemen dat plezier als uitgangspunt en denken van binnen naar buiten. Zo ontwerpen we het gebouw van binnenuit opnieuw.

Dat betekent dat we in AIR een eigen wereld in een gebouw creëren. Als je binnenkomt in de lobby op de begane grond, valt op dat die relatief klein is; het is dan ook de plek waar je hooguit wacht op je taxi of even een telefoontje pleegt na een meeting."

”In AIR beleven bezoekers een hospitality experience, alsof je echt even weg bent”

AIR
ATRIUM

GEZELLIG BINNENPLEIN

Echt binnenkomen doe je op de eerste verdieping, in het atrium, waar je het idee hebt dat je een groot, gezellig dorpsplein betreedt.

Hier voel je de ziel van AIR; een plek met veel daglicht en frisse lucht, verschillende terrassen en veel bomen en planten waardoor je soms het idee hebt dat je op een bankje in het park zit. Alles wat je niet verwacht van een groot kantoorgebouw.

AIR is dan ook veel meer een plek waar je hospitality experience beleeft, alsof je in een hotel komt en echt even weg bent, weg van huis.

Een plek waar je je welkom voelt, een plek waar je graag wilt werken.”

“Als gast in AIR kom je terecht in een omgeving waar mensen makkelijk bewegen, met sociale interactie, sfeer, kleur en materialen die levendigheid brengen, en natuurlijk met een goede koffiebar.

Zo wil iedereen zijn gasten toch ontvangen?"

” Een plek met veel daglicht en frisse lucht, met verschillende terrassen en een grote diversiteit aan bomen planten. ”